Składniki:
- 1 duża kapusta
- 400 g pieczarek
- 3 duże cebule
- 5 łyżek oleju
- 3 łyżki margaryny
- 2 szklanki śmietany
- 3 łyżki keczupu
- sól, pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Z kapusty usunąć wierzchnie liście i głąb, a następnie gotować we wrzącej wodzie (przez około 5 minut).
- Kapustę ostudzić, oddzielić liście, osuszyć je i delikatnie rozbić drewnianym tłuczkiem.
- Cebule posiekać i zeszklić na oleju.
- Pieczarki oczyścić, ugotować, odsączyć i wystudzić, a potem drobno pokroić.
- Pieczarki pomieszać z cebulą, przyprawić do smaku i podsmażyć na oleju.
- Farsz wykładać na liście kapusty i ciasno zawijać gołąbki (można je wiązać nicią kuchenną).
- Śmietanę wymieszać z keczupem, przyprawić do smaku.
- Gołąbki podsmażyć ze wszystkich stron na patelni, a następnie przełożyć do rondla, zalać sosem śmietankowym i dusić na małym ogniu około 30–40 minut.