Składniki:
- 2 kostki bulionu (najlepiej cielęcego)
- 400 g białej kapusty
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 3/4 szklanki ryżu
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
- 2–3 łyżki śmietany
- sól, pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Kapustę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Mięso połączyć z kapustą, ryżem, kaszą manną i jajkami oraz doprawić do smaku.
- Z masy uformować owalne gołąbki (około 12 sztuk), obtoczyć w mące i zrumienić na patelni.
- Podlać 1 litrem gorącej wody, a następnie dodać kostki bulionowe i koncentrat pomidorowy; gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 50 minut.
- Na koniec doprawić śmietaną. Smacznego!