Składniki:

  • 2 kostki bulionu (najlepiej cielęcego)
  • 400 g białej kapusty
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 2–3 łyżki śmietany
  • sól, pieprz

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Kapustę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Mięso połączyć z kapustą, ryżem, kaszą manną i jajkami oraz doprawić do smaku.
  • Z masy uformować owalne gołąbki (około 12 sztuk), obtoczyć w mące i zrumienić na patelni.
  • Podlać 1 litrem gorącej wody, a następnie dodać kostki bulionowe i koncentrat pomidorowy; gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 50 minut.
  • Na koniec doprawić śmietaną. Smacznego!

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW