Składniki:
- duża główka czerwonej kapusty
- ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
NADZIENIE:
- 1 szklanka kaszy gryzanej
- 15–20 grzybów suszonych
- włoszczyzna
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Przygotować nadzienie:
- Kaszę gryczaną ugotować w dwóch szklankach osolonej wody.
- Grzyby ugotować w malej ilości wody, pokrajać w kostkę.
- Ugotować włoszczyznę i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę zeszklić na oliwie, połączyć z włoszczyzną i grzybami, wymieszać z kaszą gryczaną, doprawić solą i pieprzem.
- Następnie:
- Kapustę oczyścić, opłukać, obgotować, przestudzić i rozłożyć na pojedyncze liście.
- Na każdy liść kapusty nakładać przyrządzone nadzienie, mocno zawinąć, ułożyć ciasno w naczyniu, podlać małą ilością wody i winem.
- Dusić pod przykryciem około 40 minut.
Wartość odżywcza 1 porcji
- kcal 341
- białko 6,8 g
- tłuszcze 11 g
- węglowodany 53,2 g