Regularne spożywanie produktów przygotowanych na głębokim tłuszczu, takich jak frytki, smażony kurczak czy pączki, może powodować raka prostaty, zwłaszcza agresywniejsze formy tej choroby. Do takich wniosków doszli naukowcy z Fred Hutchinson Cancer Research Center. Wyniki ich badań opublikowano w piśmie internetowym „The Prostate”.

 

Zgodnie z wcześniejszymi doniesieniami, to metody przygotowywania jedzenia w wysokich temperaturach (takie jak na przykład grillowanie) mogły powodować tę chorobę. Teraz naukowcy postanowili sprawdzić, jaki wpływ na wystąpienie tego typu nowotworu ma spożywanie produktów smażonych.

Reklama

 

Przeanalizowano dane około 1500 mężczyzn, u których wykryto raka prostaty, oraz dane 1500 zdrowych osób. Wszyscy byli w wieku 35–74 lata. W kwestionariuszu, który otrzymali do wypełnienia, musieli odpowiedzieć na pytanie dotyczące codziennej diety oraz ilości spożywanych produktów smażonych na głębokim tłuszczu.

Okazało się, że spożywanie smażonego mięsa, ryb, frytek i/lub pączków zaledwie raz w tygodniu zwiększało ryzyko zachorowania o około 30–37 procent. Na dodatek narażało na wystąpienie bardziej agresywnej odmiany nowotworu.

Zdaniem autorów, związek pomiędzy występowaniem raka prostaty a spożyciem produktów przygotowywanych na głębokim tłuszczu występuje tylko w wypadkach częstego i regularnego jedzenia takich posiłków – minimum raz w tygodniu.

 

Źródło: news-medical.net