Składniki (na 4 porcje):
- 10 dag drobnej białej fasolki
- 10 dag czerwonej fasoli
- 15 dag żółtej fasolki szparagowej
- 15 dag zielonej fasolki szparagowej
- 1 pomidor
- kilka liści strzępiastej sałaty
- sos winegret
- kilka gałązek świeżego oregano
- kilka łodyżek świeżego szczypiorku
Sposób przygotowania:
- Fasolkę szparagową i namoczone poprzedniego dnia ziarna ugotować na niezbyt miękko.
- Fasole połączyć, zalać sosem winegret i posypać posiekanym oregano.
- Schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę.
- Ułożyć na talerzach wyłożonych liśćmi sałaty, przybrać cząstkami pomidora i szczypiorkiem.
Fasola
Starożytni Rzymianie nie tylko jedli fasolę, ale i robili z niej puder kosmetyczny.
Fasola jest cennym źródłem potasu, magnezu, wapnia, siarki, żelaza, fosforu oraz białka. Z powodzeniem może zastąpić mięso. Dzięki obecności błonnika obniża poziom cholesterolu we krwi. Reguluje trawienie i zapobiega zaparciom, stabilizuje poziom cukru we krwi.
Na świecie uprawia się około 200 gatunków fasoli, z czego 20 dla celów spożywczych.
Reklama