Eksperci brytyjscy alarmują – już w porze śniadaniowej dzieci konsumują połowę swojej dziennej dawki soli! Dla dzieci i nastolatków wynosi ona 6 g na dobę, tymczasem zjadane na śniadanie płatki śniadaniowe, chleb i produkty nabiałowe zawierają już 47 procent tej porcji.

 

Naukowcy i lekarze ostrzegają, że zbyt duże spożycie soli może prowadzić do takich zaburzeń i chorób, jak wysokie ciśnienie tętnicze, atak serca i udar. Przypominają także, że początki tych chorób mają bardzo często miejsce w dzieciństwie, jeśli nie dbano wówczas o prawidłowe odżywianie.

– Wiemy, że sól może zwiększać ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego już u rocznych dzieci – mówi dr Graham MacGregor, profesor medycyny sercowo-naczyniowej z Barts and The London School of Medicine & Dentistry. – Rodzicom będzie bardzo trudno zmniejszyć dawki soli w jedzeniu dzieci, jeśli nie zrezygnują z posiłków paczkowanych i jedzenia w restauracjach oraz jeśli nie zaczną przygotowywać jedzenia sami, używając świeżych, naturalnych składników.

Reklama

 

Naukowcy przez 24 godziny badali poziom sodu u 350 londyńskich dzieci; poproszono je również, aby zapisywały, co jadły w ciągu dnia. Okazało się, że większość z nich znacznie przekraczała zalecane normy spożycia soli. Dzieci w wieku 5–6 lat zjadały jej o 0,75 g więcej, niż powinny, a nastolatki – aż o 1,5 g więcej! Chłopcy znacznie bardziej przekraczali te normy niż dziewczęta.

– Dzieci, szczególnie nastolatki, jedzą alarmująco duże dawki soli – komentuje Katharine Jenner, szefowa brytyjskiej kampanii Consensus Action on Salt and Health (CASH), której celem niż zmniejszenie zawartości soli w produktach gotowych. – Najbardziej zaskakujące w tym badaniu jest to, że ta sól nie pochodzi z pokarmów, które byśmy typowali, że zawierają jej dużo, na przykład z chipsów czy innych przekąsek. One zapewniają zaledwie 5 procent dziennej dawki soli spożywanej przez nastolatki. Więcej jej jest w chlebie i produktach zbożowych, które nie smakują jak solone, ale dostarczają jedną trzecią porcji dziennej soli spożywanej przez dzieci.

Wcześniejsze badania wykazały już, że talerz płatków kukurydzianych może zawierać więcej soli niż paczka chipsów.

 

Źródło: Telegraph.co.uk