Składniki:
- 50 dag dyni
- pół szklanki łuskanych pestek dyni
- pół pęczka liści kolendry
- pół pęczka zielonej pietruszki
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- pół łyżeczki mielonego kminku
- sól
- pieprz kajeński
- papryka słodka
- cynamon
Reklama
Sposób wykonania:
- Pokrojoną w półtoracentymetrową kostkę dynię ugotować na półtwardo.
- Z oliwy, soku z cytryny, kminku, cynamonu, papryki, pieprzu i soli sporządzić sos.
- Wymieszać dynię z sosem, odstawić na godzinę do lodówki.
- Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.
- Przed podaniem posypać pestkami dyni i posiekaną drobno zieleniną.
CYNAMON
Cynamon to kora drzewa kasji lub cynamonowca cejlońskiego. Jest jedną z najstarszych i najpopularniejszych przypraw korzennych. W sprzedaży występuje zmielony lub w postaci zwiniętych, wysuszonych kawałków kory. Mielonego cynamonu używa się na całym świecie do ciast i deserów, a w kuchni wschodniej do aromatyzowania dań z kurcząt i jagnięciny. Kawałki kory znajdują zastosowanie w marynatach i nadają smak gorącym napojom. Słodki smak cynamonu doskonale pasuje zwłaszcza do dań z jabłek.
Wartość odżywcza jednej porcji:
- 228,5 kcal
- Białko: 7,9 g
- Tłuszcz: 17,8 g
- Węglowodany: 14,5 g