Ma delikatny orzechowy smak, charakterystyczny zapach piżma, a wyglądem przypomina owoc melona. Dynia piżmowa, bo o niej mowa, jest przysmakiem kuchni azjatyckiej i choć rzadko można ją spotkać w Polsce, to warto poszukać jej na sklepowych półkach, gdyż jest bogatym źródłem potasu, przeciwutleniaczy oraz witaminy B6.
Dynia piżmowa (Cucurbita moschata) należy do roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych. Pochodzi z Ameryki Środkowej. Jej łodyga jest masywna i osiąga długość nawet do 5 metrów. Liście są duże, miękkie i białoplamiste. Wytwarza kwiaty rozdzielnopłciowe (żeńskie to pojedyncze jasnożółte kielichy, a męskie to zrośnięte pręciki). Owoce wyglądem przypominają melona, a ich miąższ jest słodki, pozbawiony włókien, o intensywnym zapachu piżma i smaku orzecha. W środku znajdują się liczne, brązowe, płaskie nasiona. Skórka dyni piżmowej najczęściej przybiera odcień od ciemnobrązowego do ciemnożółtego. Masa owocu może dochodzić nawet do 20 kilogramów.
Właściwości lecznicze
Dynia piżmowa jest niezwykle zdrowa i wartościowa dla ludzkiego organizmu. Jej owoc to bogate źródło przeciwutleniaczy, karotenoidów, witaminy B6 oraz potasu. W dodatku jest niskokaloryczna (100 gramów dostarcza zaledwie 39 kcal). Wykazuje silne właściwości zdrowotne (między innymi przeciwzapalnie). Nasiona dyni piżmowej działają natomiast przeciwpasożytniczo.
Dynia piżmowa w kuchni
Podczas zakupów należy zwrócić uwagę na wygląd dyni piżmowej, zwłaszcza na jej barwę. Im jest bledsza, tym miąższ smaczniejszy. Nie powinna również nadmiernie błyszczeć (świadczy to o tym, iż została przedwcześnie zerwana).
Dynia piżmowa ma bardzo twardą skórkę, co może sprawiać nieco kłopotów podczas jej obierania (zaleca się używanie w tym celu skrobaczki do ziemniaków). Miąższ to doskonały składnik zup, gulaszu, zapiekanek, deserów, chlebów oraz ciast. Można go gotować, grillować oraz smażyć. Gotowany na parze nabiera słodyczy i maślanego posmaku.
Uprawa dyni piżmowej
Dynię piżmową można z powodzeniem uprawiać w ogródku. Należy ją wysiewać (pod osłoną) na początku kwietnia. Roślina potrzebuje dużo światła i ciepła oraz obfitego podlewania. Nie toleruje zmiennych temperatur, a szczególnie nagłych przymrozków.