Drożdże, ten naturalny suplement diety, mamy na wyciągnięcie ręki w każdej kuchni. Nie wszyscy wiedzą, że są prawdziwą skarbnicą witamin z grupy B, biorącej udział w przemianach węglowodanów, tłuszczów i białek. Jest wiele gatunków drożdży i dlatego warto poznać te, które mają dobroczynne działanie dla naszego zdrowia.
Drożdże są jednokomórkowymi grzybami, które rozmnażają się przez pączkowanie. Żyją na wilgotnym podłożu bogatym w cukry proste, takim jak miazga owocowa. W tych beztlenowych warunkach przeprowadzają fermentację alkoholową. Pozbawione wilgoci, wysychają i zmieniają się w formę przetrwalnikową, ale gdy znów natrafią na odpowiadające im warunki, odżywają i ponownie rozmnażają się.
Właściwości zdrowotne
Najpopularniejszym gatunkiem drożdży są drożdże piekarskie, sprawiające że pieczywo rośnie i jest pulchne. W 100 g świeżych drożdży tej odmiany znajduje się około 13 g białka. Ponadto zawierają one witaminę z grupy B oraz fosfor, cynk, selen, magnez, żelazo, potas i chrom. W 100 g drożdży suszonych znajduje się 9700 mcg witaminy B1, 5500 mcg witaminy B2, 500 mcg witaminy PP (niacyny). Dodatkowo drożdże zawierają witaminę H (biotynę), kwas pantotenowy i kwas foliowy (folacynę).
Wzmacniają organizm i regenerują siły
Drożdże piwne są bogatym źródłem chromu, który powoduje zmniejszenie apetytu na słodycze oraz wpływa na pracę trzustki; dlatego polecane są również diabetykom. Ponadto dzięki zawartych w nich witaminom B2, B12 i H pobudzają przemianę materii w organizmie i likwidują zaparcia. Wykazują działanie probiotyczne poprzez zahamowanie rozwoju patogenów. Drożdże wspomagają zdrowie prostaty oraz podnoszą jakość i ilość nasienia. Zwiększają fizyczną wydolność, polecane są też w sytuacjach wyczerpania psychicznego, dla przepracowanych osób i narażonych na ciągły stres
Drożdże mają również wiele właściwości odżywczych. Szczególnie polecane są osobom ze zmniejszoną odpornością organizmu oraz chorującym na anemię. Zawarta w nich witamina B2 pomaga w tworzeniu przeciwciał, a witamina B12 ułatwia przyswajanie żelaza. Jest ona znakomitym remedium na zajady w kącikach ust. Działa wzmacniająco i regenerująco na młody organizm. Witaminy z grupy B działają kojąco na nerwy, poprawiają przewodnictwo nerwowo-mięśniowe.
Na skórę, włosy i paznokcie
Drożdże wykorzystywane są także w dermatologii i kosmetyce. Dzięki bogactwu witamin i cennych minerałów są idealnym suplementem diety w przypadku problemów ze skórą i włosami. Nie tylko odżywiają skórę, ale poprawiają jej krążenie, przez co jest ona lepiej dotleniona. Zapobiegają też nadmiernemu przetłuszczaniu się skóry i włosów, a dzięki witaminie H przywracają im sprężystość i hamują przedwczesne siwienie włosów. Obecny w drożdżach cynk wpływa na prawidłowy wzrost włosów, jak również pomocny w leczeniu nadmiernie przetłuszczającej się i trądzikowej cery.