- 1 kg filetów z dorsza
- 1 szklanka kwaśniej śmietany
- pół pęczka natki
- 75 dag winogron różnych kolorów (bez pestek)
- 1 łyżka masła
- 2 cebule
- 3 łyżki miodu
- 3 cytryny
- 200 ml białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Filety płuczemy i odcinamy skórę.
- Układamy w szerokim naczyniu żaroodpornym. Śmietanę mieszamy z pieprzem i solą, odstawiamy.
- Cebulę szklimy na maśle i dodajemy miód. Kiedy cebula się skarmelizuje, dodajemy sok z jednej cytryny i doprowadzamy do wrzenia.
- \Zalewamy winem i gotujemy około 5 minut.
- Pozostałe cytryny kroimy na plastry o grubości 0,5 cm.
- Układamy je na dorszu, na to dajemy winogrona pokrojone w połówki i zeszkloną cebulę z wywarem winnym.
- Zalewamy mieszaniną mleka ze śmietaną. Jeśli zostały nam jeszcze produkty, układamy kolejną warstwę.
- Z podanych składników, w zależności od wielkości naczynia do zapiekania, wychodzi od 1 do 3 warstw.
- Całość posypujemy łyżką posiekanej natki pietruszki.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na maksymalnie 20 minut.