Składniki:
- 60 dag filetów z dorsza
- 2 małe cukinie
- 4 pomidory
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- kilka oliwek
- 3 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka posiekanej bazylii
- 1 łyżeczka posiekanego oregano
- sól i pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Filety z dorsza opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, a następnie przykryć i odstawić do lodówki na 15 minut.
- Umyć obie cukinie i pokroić w plasterki.
- Pomidory pokroić na cząstki, a cebulę w talarki.
- Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekane drobno ząbki czosnku i cebulę, po czym dodać cukinię, pomidory i pokrojone w plasterki oliwki.
- Wszystko doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Na koniec dodać filety z dorsza i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut.
- Można podawać z ryżem lub grzankami.