Jak powinien się odżywiać chory z dną moczanową?
Dna moczanowa rozwija się wskutek zaburzeń przemiany związków purynowych, a głównie – kwasu moczowego. To właśnie ten związek i jego nierozpuszczalne sole gromadzą się w stawach, powodując ich obrzęk i charakterystyczne objawy bólowe. Odpowiednie odżywianie ma tu ogromne znaczenie, bo wykluczenie z diety produktów bogatopurynowych obniża poziom kwasu moczowego, powstającego w organizmie jako wynik ich metabolizmu.
W dnie moczanowej należy wykluczyć z diety:
- • produkty mięsne, a głównie podroby (nerki, wątróbkę, serca), wywary, galarety i sosy mięsne,
- • niektóre ryby – śledzie, szprotki i sardynki,
- • rośliny strączkowe (groch, fasolę, soczewicę, ciecierzycę), inne warzywa – szpinak, szczaw,
- • napoje – kakao, mocną kawę, herbatę i alkohol.
Zaleca się w dnie moczanowej jeść dużo:
- • produktów mlecznych (chude mleko i sery, kefir, jogurt),
- • owoców,
- • produktów zbożowych.
Ważne jest też, aby nie dopuszczać do nadwagi, która dodatkowo obciąża stawy. Należy unikać potraw smażonych, tłustych, a posiłki jeść gotowane lub przygotowywane na parze. Wskazane jest przestrzeganie stałych pór posiłków, z czego kolacja nie może być spożywana za późno. W nocy bowiem kwas moczowy w największym stopniu zatrzymywany jest przez organizm.