To, co powinniśmy jeść, nazywamy dietą podstawową. Proponowana przez nas dieta podstawowa powinna towarzyszyć nam przez całe życie, bo dzięki niej będziemy czuli się lepiej i unikniemy wielu groźnych chorób. Modyfikacje tej diety dotyczą pewnych schorzeń, kiedy niektóre grupy produktów żywnościowych powinny być ograniczane.
Dieta podstawowa powinna się składać z:
- 30% tłuszczu – pochodzącego głównie z ryb, drobiu, tranu i oliwy z oliwek,
- 55% złożonych węglowodanów – z całych ziaren zbóż, warzyw i roślin strączkowych,
- 15% białek – głównie pochodzenia roślinnego – z soczewicy, fasoli i grochu,
- 8–10 szklanek wody.
Reklama
Codziennie wolno jeść:
- warzywa z rodziny krzyżowych: brokuły, brukselka, kapusta, kalafior,
- warzywa strączkowe: fasola – biała, czerwona, brązowa, czarna, indyjska itp.,
- soja, soczewica, groch łuskany i zielony,
- inne warzywa – botwina, bób, buraki, cebula, cykoria, czosnek, dynia, fasolka szparagowa i zielona, młody groszek, kalarepa, karczochy, koper, koper włoski, kukurydza, marchew, ogórki, papryka, pietruszka, pomidory, por, rzepa, rzeżucha, rzodkiewka, sałata, seler, seler naciowy, szczypiorek, szparagi, szpinak, szczaw, ziemniaki,
- kiszonki naturalne – kapusta biała, czerwona, buraki, ogórki,
- soja i produkty sojowe: mleko sojowe, mąka sojowa, tofu – ser z mleka sojowego,
- orzechy i nasiona – świeże, bez dodatków, niesolone – orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistacje, pestki dyni, nasiona słonecznika, sezamu, lnu,
- owoce cytrusowe – pomarańcze, cytryny, grejpfruty, limonki, mandarynki,
- jagody leśne – czarna jagoda, borówki, jeżyny, żurawina,
- inne świeże owoce – arbuz, ananas, awokado, banany, brzoskwinie, gruszki, jabłka, jagody, mango, melony, morele, papaja, porzeczki, śliwki, truskawki, wiśnie, winogrona,
- owoce suszone – śliwki, morele, figi, daktyle,
- zboża – całe ziarna – jęczmień, gryka, kukurydza, owies, brązowy i dziki ryż, pszenica, żyto, siemię lniane,
- produkty zbożowe – makaron z ciemnej mąki, niesolony popcorn,
- kasze – gryczana, jaglana, perłowa,
- otręby – owsiane, pszenne, ryżowe,
- kiełki – pszenne, ryżowe,
- nabiał – naturalny jogurt, mleko odtłuszczone, maślanka, kefir, kwaśne mleko, twaróg odtłuszczony,
- tłuszcze – oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego, olej rzepakowy,
- ryby gotowane – zwłaszcza tłuste ryby, takie jak: łosoś, śledź, makrela,
- przyprawy – czosnek, cebula, imbir, bazylia, kminek, kurkuma, rozmaryn, majeranek, ostra papryka, curry, goździki, estragon,
- napoje – woda mineralna niegazowana, herbata zielona i czarna, herbaty ziołowe takie jak mięta czy rumianek, herbaty owocowe.
Sporadycznie wolno jeść:
- masło: 2–3 razy w tygodniu,
- tłuszcze roślinne: margaryna bez tłuszczów utwardzonych i olej sojowy – 2–3 razy w tygodniu,
- produkty mleczne: 1 lub 2 razy w tygodniu do wyboru: ser kremowy, ser niskotłuszczowy, śmietana kwaśna,
- majonez: 1 raz w tygodniu niewielka ilość,
- jaja: do 6 sztuk tygodniowo,
- drób: 3–5 razy w tygodniu – indyki lub kurczaki świeże, bez skóry,
- słodycze: 2–3 razy w tygodniu – miód, przetwory owocowe, rozcieńczone soki, mrożone desery np. sorbet lub jogurt, cukierki twarde, czekolada, kakao,
- grzyby,
- czerwone wino – tylko po jednym kieliszku kilka razy w tygodniu.
Nie zaleca się jeść:
- mięsa: tłustej wieprzowiny, wołowiny i baraniny, wątroby, serc, flaczków, nóżek wieprzowych, boczku,
- przetworów mięsnych i podrobów: mielonki, pasztetów, salcesonów, konserw,
- potraw wędzonych i konserwowanych: kiełbas, salami, baleronu,
- dań z „fast foodów”: hot dogów, hamburgerów itp.,
- potraw smażonych: frytek, pączków,
- olei i tłuszczów: oleju kukurydzianego, smalcu, słoniny, łoju,
- zwykłej margaryny,
- surowych jajek,
- cukru białego,
- potraw z białej mąki: placków, ciastek, ciast,
- białego pieczywa (dopuszczone jedynie u pacjentów z chorobami wątroby i żołądka),
- mleka pełnotłustego i jego przetworów,
- chipsów kukurydzianych i ziemniaczanych,
- słodyczy: batonów, tortów, ciastek z kremem, lodów,
- potraw z „torebki” – zup, sosów, klusek itp.,
- napoi: kawy – zwykłej, rozpuszczalnej, bezkofeinowej, aromatyzowanej,
- napoi słodzonych: gazowanych, sztucznie barwionych i aromatyzowanych,
- alkoholi wysokoprocentowych.