To, co powinniśmy jeść, nazywamy dietą podstawową. Proponowana przez nas dieta podstawowa powinna towarzyszyć nam przez całe życie, bo dzięki niej będziemy czuli się lepiej i unikniemy wielu groźnych chorób. Modyfikacje tej diety dotyczą pewnych schorzeń, kiedy niektóre grupy produktów żywnościowych powinny być ograniczane.

 

Dieta podstawowa powinna się składać z:

  • 30% tłuszczu – pochodzącego głównie z ryb, drobiu, tranu i oliwy z oliwek,
  • 55% złożonych węglowodanów – z całych ziaren zbóż, warzyw i roślin strączkowych,
  • 15% białek – głównie pochodzenia roślinnego – z soczewicy, fasoli i grochu,
  • 8–10 szklanek wody.

Reklama

 

Codziennie wolno jeść:

  • warzywa z rodziny krzyżowych: brokuły, brukselka, kapusta, kalafior,
  • warzywa strączkowe: fasola – biała, czerwona, brązowa, czarna, indyjska itp.,
  • soja, soczewica, groch łuskany i zielony,
  • inne warzywa – botwina, bób, buraki, cebula, cykoria, czosnek, dynia, fasolka szparagowa i zielona, młody groszek, kalarepa, karczochy, koper, koper włoski, kukurydza, marchew, ogórki, papryka, pietruszka, pomidory, por, rzepa, rzeżucha, rzodkiewka, sałata, seler, seler naciowy, szczypiorek, szparagi, szpinak, szczaw, ziemniaki,
  • kiszonki naturalne – kapusta biała, czerwona, buraki, ogórki,
  • soja i produkty sojowe: mleko sojowe, mąka sojowa, tofu – ser z mleka sojowego,
  • orzechy i nasiona – świeże, bez dodatków, niesolone – orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistacje, pestki dyni, nasiona słonecznika, sezamu, lnu,
  • owoce cytrusowe – pomarańcze, cytryny, grejpfruty, limonki, mandarynki,
  • jagody leśne – czarna jagoda, borówki, jeżyny, żurawina,
  • inne świeże owoce – arbuz, ananas, awokado, banany, brzoskwinie, gruszki, jabłka, jagody, mango, melony, morele, papaja, porzeczki, śliwki, truskawki, wiśnie, winogrona,
  • owoce suszone – śliwki, morele, figi, daktyle,
  • zboża – całe ziarna – jęczmień, gryka, kukurydza, owies, brązowy i dziki ryż, pszenica, żyto, siemię lniane,
  • produkty zbożowe – makaron z ciemnej mąki, niesolony popcorn,
  • kasze – gryczana, jaglana, perłowa,
  • otręby – owsiane, pszenne, ryżowe,
  • kiełki – pszenne, ryżowe,
  • nabiał – naturalny jogurt, mleko odtłuszczone, maślanka, kefir, kwaśne mleko, twaróg odtłuszczony,
  • tłuszcze – oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego, olej rzepakowy,
  • ryby gotowane – zwłaszcza tłuste ryby, takie jak: łosoś, śledź, makrela,
  • przyprawy – czosnek, cebula, imbir, bazylia, kminek, kurkuma, rozmaryn, majeranek, ostra papryka, curry, goździki, estragon,
  • napoje – woda mineralna niegazowana, herbata zielona i czarna, herbaty ziołowe takie jak mięta czy rumianek, herbaty owocowe.

 

Sporadycznie wolno jeść:

  • masło: 2–3 razy w tygodniu,
  • tłuszcze roślinne: margaryna bez tłuszczów utwardzonych i olej sojowy – 2–3 razy w tygodniu,
  • produkty mleczne: 1 lub 2 razy w tygodniu do wyboru: ser kremowy, ser niskotłuszczowy, śmietana kwaśna,
  • majonez: 1 raz w tygodniu niewielka ilość,
  • jaja: do 6 sztuk tygodniowo,
  • drób: 3–5 razy w tygodniu – indyki lub kurczaki świeże, bez skóry,
  • słodycze: 2–3 razy w tygodniu – miód, przetwory owocowe, rozcieńczone soki, mrożone desery np. sorbet lub jogurt, cukierki twarde, czekolada, kakao,
  • grzyby,
  • czerwone wino – tylko po jednym kieliszku kilka razy w tygodniu.

 

Nie zaleca się jeść:

  • mięsa: tłustej wieprzowiny, wołowiny i baraniny, wątroby, serc, flaczków, nóżek wieprzowych, boczku,
  • przetworów mięsnych i podrobów: mielonki, pasztetów, salcesonów, konserw,
  • potraw wędzonych i konserwowanych: kiełbas, salami, baleronu,
  • dań z „fast foodów”: hot dogów, hamburgerów itp.,
  • potraw smażonych: frytek, pączków,
  • olei i tłuszczów: oleju kukurydzianego, smalcu, słoniny, łoju,
  • zwykłej margaryny,
  • surowych jajek,
  • cukru białego,
  • potraw z białej mąki: placków, ciastek, ciast,
  • białego pieczywa (dopuszczone jedynie u pacjentów z chorobami wątroby i żołądka),
  • mleka pełnotłustego i jego przetworów,
  • chipsów kukurydzianych i ziemniaczanych,
  • słodyczy: batonów, tortów, ciastek z kremem, lodów,
  • potraw z „torebki” – zup, sosów, klusek itp.,
  • napoi: kawy – zwykłej, rozpuszczalnej, bezkofeinowej, aromatyzowanej,
  • napoi słodzonych: gazowanych, sztucznie barwionych i aromatyzowanych,
  • alkoholi wysokoprocentowych.