Jak w naturalny sposób wzmocnić swoją odporność?

Odpowiednia dieta może rzeczywiście znacznie zmniejszyć ryzyko przeziębienia czy grypy. Dieta – czyli spożywanie naturalnych produktów bogatych w składniki wspierające pracę układu odpornościowego lub bezpośrednio działające przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Takim wspaniałym orężem do walki z bakteriami i wirusami jest choćby czosnek zawierający substancje siarkowe o wyjątkowo silnym działaniu.

Trzeba też wymienić tu: cebulę, miód i naturalny jogurt – to niezastąpione naturalne wspomagacze odporności. Warto podkreślić rolę selenu, który ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Godne polecenia jest spożywanie orzechów brazylijskich, bo już jedna sztuka zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na selen! Drugim bardzo ważnym dla odporności pierwiastkiem jest cynk, który znajdziemy w produktach mięsnych, różnych ziarnach i orzechach.

Reklama

 

Różne suplementy dietetyczne wzbogacone są o te pierwiastki, ale pamiętajmy, że największą bioprzyswajalność wykazują naturalne źródła mikroelementów. Oczywiście, przyjmowanie naturalnych, roślinnych preparatów jest również korzystne – szczególnie wtedy, gdy z różnych powodów nie mamy możliwości starannego dobierania diety.

Wracając do diety, szczególnie polecamy ryby, które obfitują w zdrowe kwasy tłuszczowe, oraz kolorowe warzywa i owoce (wspaniałe są te z lasu!). Rośliny spożywcze bogate w ciemne barwniki bardzo korzystne wpływają na zwiększenie odporności – np. aronia, jeżyny, czarna porzeczka, ciemne winogrona, buraki, czerwona kapusta. Lista zdrowych warzyw i owoców jest bardzo długa i właśnie ta różnorodność ma ogromne znaczenie dla zdrowia. Tylko urozmaicona dieta jest sposobem na ochronę przed chorobami!