Dieta Gersona jest innowacyjną metodą wspierającą leczenie ciężkich chorób przewlekłych, w tym raka. Przynosi wspaniałe rezultaty na całym świecie. Jej głównym zadaniem jest detoksykacja organizmu, wzmocnienie jego sił odpornościowych i uzupełnienie niedoborów mineralnych. Na czym dokładnie polega dieta zalecana przez doktora Gersona?
Max Gerson to niemiecki lekarz oraz naukowiec, twórca terapii wspomagającej leczenie różnego typu nowotworów. Opracował dietę, która w naturalny sposób niweluje przyczyny, a nie tylko skutki choroby. Kuracja polega na spożywaniu soków owocowo-warzywnych z ekologicznych i sprawdzonych upraw oraz na usuwaniu toksyn z organizmu za pomocą lewatywy. Dieta ta ma wielu zwolenników, a na świecie otwarto już kilka instytutów propagujących tę właśnie metodę. Opisano ją szerzej w książce pod tytułem: „Metoda doktora Gersona. Leczenie raka i innych chorób przewlekłych”.
Założenia
Głównym założeniem terapii jest pozbycie się toksyn z organizmu, odbudowa odporności oraz uzupełnienie niedoborów mineralnych. Ma się to dokonać dzięki spożywaniu soków z owoców i warzyw z ekologicznych upraw (jest to element niezwykle istotny w prawidłowo przeprowadzonej diecie), odpowiednio dobranej suplementacji oraz detoksykacji organizmu za pomocą lewatywy z kawy. Soki ze świeżo wyciśniętych owoców i warzyw mają za zadanie dostarczyć organizmowi niezbędnych do walki z chorobą witamin, minerałów, enzymów oraz składników odżywczych. Natomiast lewatywa przyczynia się do usuwania toksyn.
Jak prawidłowo stosować dietę doktora Gersona
W celu prawidłowego przeprowadzenia terapii należy ściśle trzymać się jej zasad. Przede wszystkim owoce i warzywa muszą być wysokiej jakości, ze sprawdzonych upraw ekologicznych. Dieta powinna trwać 6 tygodni. 12–13 razy dziennie trzeba wypijać świeżo wyciśnięty sok z owoców i warzyw. Podstawowy program terapii obejmuje cztery rodzaje takich napojów (marchewkowy, pomarańczowy, jabłkowo-marchewkowy oraz z zielonych liści, na przykład z kapusty, sałaty, szpinaku i botwiny). Soki przyrządzone w specjalnych wyciskarkach lub praskach wypija się bezpośrednio po ich przyrządzeniu, aby zachować wszelkie składniki odżywcze. Ponadto należy przyjmować trzy posiłki wegetariańskie oraz surowe owoce i warzywa jako przekąski między posiłkami. Równie istotna jest specjalnie dobrana suplementacja. Niezwykle ważnym elementem kuracji jest również lewatywa z kawy (wykonywana około 3 razy dziennie). Ma ona na celu usunięcie toksyn oraz oczyszczenie i odtrucie organizmu.
Produkty zalecane
Na liście produktów zalecanych w diecie Gersona znajdują się:
- owoce: jabłka, morele, śliwki, winogrona, brzoskwinie, mango, melon
- warzywa: pietruszka, kapusta, sałata, zielona papryka, kalafior, karczochy, szparagi, szpinak, fasolka szparagowa, marchew oraz pomidory
- brązowy cukier
- miód
- owsianka
- tarty chrzan
- zioła
Produkty zabronione
Głównymi produktami, których nie wolno spożywać w trakcie terapii, są:
- białka odzwierzęce
- oleje (z wyjątkiem organicznego oleju lnianego)
- kawa
- herbata
- alkohol
- cukier
- słodycze
- mąka
- mleko
- masło
- żółty ser
- jajka
- produkty konserwowane oraz wędzone
- grzyby
- sól
- przyprawy