Składniki:
- 4 główki czosnku
- 1 ser feta
- 3 dojrzałe pomidory
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- ½ pęczka zielonej pietruszki
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- pieprz kajeński
Reklama
Sposób przygotowania:
- Usunąć nadmiar suchych łupin z główek czosnku, ale w taki sposób, by główki zostały w całości.
- Odkroić z góry około centymetra, by odsłonić ząbki czosnku.
- Ułożyć główki w naczyniu żaroodpornym, zalać wodą do połowy wysokości główek, skropić oliwą i piec około godziny w nagrzanym do 180°C piekarniku, przykryte folią aluminiową.
- Przygotować sos – drobno pokroić pomidory i cebulę, do warzyw dodać oliwy, soku z cytryny i rozgniecionego ząbka czosnku.
- Na gorące główki czosnku nakładać po łyżce ugniecionego sera feta, podawać z sosem w osobnej miseczce.
- Przed podaniem wymieszać sos z posiekaną zieloną pietruszką.