Powszechnie wiadomo, że owoce są zdrowe, bo zawierają przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki. Wyniki najnowszych badań opublikowane w piśmie „Chemistry Central Journal” dowodzą, że jeszcze bogatszym źródłem antyoksydantów jest czekolada bogata w znacznie więcej polifenoli i związków flawonowych niż soki owocowe.
Gdy naukowcy z Hershey Center for Health & Nutrition™ porównali zawartość przeciwutleniaczy w identycznej masie sproszkowanego kakao i owoców, okazało się, że kakao zawiera ich znacznie więcej.
Przyjrzeli się zatem ilości antyoksydantów w jednakowych porcjach: czekolady gorzkiej, kakao, gorącej czekolady i soku owocowego. Okazało się, że zarówno gorzka czekolada, jak i kakao przewyższają zawartością polifenoli i flawonoidów soki owocowe. Jednakże gorąca czekolada – z powodu sposobu przygotowywania napoju – miała znacznie mniej tych substancji.
Dr Debra Miller, główna autorka artykułu twierdzi, że „ziarna kakaowca są jak «superowoce»”. Miłośnicy czekolady mają zatem kolejny – tym razem naukowy – powód do radości.
Źródło: www.eurekalert.org