Naukowcy z uniwersytetu w Notthingham mają nadzieję na udowodnienie prozdrowotnego działania kakao i witaminy C na organizm ludzki. Wspierani dotacją Dunhill Medical Trust poszukują antidotum na spadek masy mięśniowej w wyniku procesu starzenia się organizmu.

Na czele zespołu badawczego stanęła Beth Philips z Wydziału Fizjologii Klinicznej, który plasuje się w czołówce światowych badań dotyczących mięśni szkieletowych, a zwłaszcza syntezy i degradacji białek mięśniowych.

Dzięki najnowszej technologii – kontrastowemu USG – naukowcy badają wpływ kakao i witaminy C na ilość krwi dochodzącej do mięśni na czczo i po posiłku.

W Wielkiej Brytanii jest więcej osób w wieku powyżej 65. lat niż poniżej 18. Ocenia się, że w roku 2033 liczba osób w wieku 85+ osiągnie 3,2 miliona i będzie stanowić 5% całej populacji.

Jedną z głównych przyczyn przedwczesnej śmierci w podeszłym wieku jest utrata sił. Od ukończenia pięćdziesiątki masa mięśniowa człowieka zmniejsza się nawet 0,4 % rocznie. Z tego powodu stajemy się mniej mobilni, za to bardziej podatni na złamania i ryzyko upadku grożącego poważnymi konsekwencjami.

Badania przeprowadzone przez Beth Philips dowiodły, że z wiekiem zmniejsza się dopływ krwi do nóg w reakcji na dostarczanie pożywienia. Oznacza to, że mniej tlenu i substancji odżywczych dociera do mięśni, co z kolei może prowadzić do ich osłabienia. Naukowcy chcą się dowiedzieć, czy kakao i witamina C są w stanie spowolnić ten proces.

 

Źródło: www.eurekalert.org