Cykoria to wciąż niezbyt popularne warzywo w Polsce, a szkoda, gdyż ma wiele walorów odżywczych. I leczy!
Cykoria to roślina dwuletnia należąca do gatunku astrowatych i rodziny liściastych. Ma duży mięsisty spichrzowy korzeń i rozetę bardzo kruchych liści, o różnych odmianach kolorystycznych, zawierających bardzo korzystną dla zdrowia goryczkę.
W Polsce można kupić cykorię w okresie od listopada do kwietnia. Należy zwrócić uwagę na to, czy jest świeża. Co o tym świadczy? Powinna być twarda, o ściśle zwiniętych listkach, bez brązowego odcienia. Najlepiej wybierać te okazy, które mają mniejsze główki (będą bardziej soczyste). Świeżą cykorię możemy przechowywać w lodówce przez 5 dni, a przed przyrządzaniem należy ją dokładnie umyć i osuszyć.
Historia
Już starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie wykorzystywali cykorię do produkcji win, syropów, toników oczyszczających organizm i wspomagających trawienie. Leczniczo stosowano ją w niewydolności wątroby, żółtaczce, zatwardzeniu, leczeniu opryszczki i problemów skórnych. Mimo to pierwsze uprawy tego warzywa pojawiły się dopiero pod koniec XIX wieku w Belgii, skąd trafiły do Francji, Włoch, Anglii, Hiszpanii, Szwajcarii i Niemiec, a potem i na nasze stoły.
W Polsce cykoria wciąż nie jest popularna, jednak warto ją upowszechniać choćby ze względu na jej walory odżywcze i właściwości lecznicze. Jest warzywem wspomagającym nasze zdrowie i mającym rewelacyjny wpływ na urodę.
Odmiany
Istnieje wiele odmian cykorii. Najpopularniejsze to:
- cykoria korzeniowa – jej zgrubiały wysuszony korzeń jest używany jako bezkofeinowy substytut kawy, bogaty w witaminy i minerały
- cykoria korzeniowa biała – uszlachetniona odmiana cykorii korzeniowej; ma żółtawe korzenie
- cykoria sałatowa – spożywamy jej liście
Właściwości odżywcze
Cykoria jest niskokaloryczna – 100 g tego warzywa to tylko 17 kcal – dlatego jest składnikiem diet odchudzających. Zawiera witaminy (A, B, B1, B2, C, E i K) oraz składniki mineralne (potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, selen, mangan, beta-karoten, kwas foliowy, niacynę, błonnik, białko, węglowodany, kwas szczawiowy i kwas nikotynowy).
Właściwości zdrowotne
Cykoria ma wiele dobroczynnych dla zdrowia właściwości odżywczych:
- oczyszcza organizm z toksyn
- wzmacnia odporność organizmu
- chroni przed infekcjami i przeziębieniami
- usprawnia metabolizm
- poprawia trawienie i stymuluje wydzielanie żółci
- pobudza wydzielanie soków żołądkowych
- zmniejsza wchłanianie tłuszczów
- obniża poziom cholesterolu i normuje poziom cukru w krwi
- jest silnym przeciwutleniaczem zwalczającym wolne rodniki
- likwiduje i zmniejsza uczucie wzdęcia
- wspomaga leczenie bezsenności
- zapobiega zmarszczkom
- wzmacnia włosy i paznokcie
- łagodzi podrażnienia skóry
- pomaga w leczeniu trądziku i łuszczycy
- zwiększa wydzielanie mleka u matek karmiących