Pacjenci cierpiący na cukrzycę powinni znacznie zredukować spożycie soli; w ten sposób mogą ustrzec się przed poważnymi następstwami. Do takich wniosków doszli naukowcy pracujący dla Cochrane Collaboration, międzynarodowej organizacji zajmującej się oceną badań naukowych w dziedzinie opieki zdrowotnej.
W jednym z ostatnich ich raportów opublikowanych w The Cochrane Library, autorzy ocenili 13 badań, w których uczestniczyły 254 osoby dorosłe cierpiące na cukrzycę typu 1 i 2. Średnio przez tydzień musiały one znacznie ograniczyć dzienną dawkę soli, a naukowcy badali, w jakim stopniu wpłynęło to na ich ciśnienie krwi.
Okazało się, że mniejsze spożycie soli prowadziło do znacznego obniżenia ciśnienia. Uczestnicy badań musieli zredukować dawkę soli odpowiednio do 11,9 g (cukrzyca typu 1) i 7,3 g (cukrzyca typu 2). W przypadku pacjentów z obu typami cukrzycy zmniejszenie porcji soli o 8,5 g dziennie obniżało ich ciśnienie skurczowe o 7 mmHg, a rozkurczowe o 3 mmHg. Naukowcy zaznaczyli, że podobne wyniki uzyskać można stosując leki na obniżenie ciśnienia.
Diabetycy powinni szczególnie uważać na ten aspekt zdrowia i utrzymywać ciśnienie w granicach poniżej 130/80 mmHg. Jednak według danych Amerykańskiego Stowarzyszenia Diabetyków w latach 2003–2004 w Stanach Zjednoczonych aż u 75% dorosłych cierpiących na cukrzycę ciśnienie przekraczało te normy.
Zbyt duże dawki soli w codziennym jadłospisie stanowiące przyczynę wyższego ciśnienia mogą w przypadku cukrzyków prowadzić m.in. do udaru mózgu, zawału serca i choroby nerek.
Źródłem największych dawek soli jest wysoko przetworzona żywność dostępna w supermarketach i restauracjach sieciowych.
Źródło: Medical News