Składniki:
- 2 andruty
- 25 dag twarogu
- 2 dojrzałe banany
- 2 łyżki miodu
- pół szklanki rodzynek
- cukier waniliowy
Sposób wykonania:
- Wafle pokroić w kwadraty o boku około 7 cm.
- Zmiksować dokładnie twaróg z bananami, dodać posiekane rodzynki, rozpuszczony miód i cukier waniliowy, wyrobić na jednolitą, gęstą masę.
- Nakładać łyżką do lodów po gałce na waflowy kwadrat, przycisnąć z wierzchu drugim i zamrozić lub mocno schłodzić w lodówce.
Wartość odżywcza jednej porcji:
- kcal 287
- białko 14,1 g
- tłuszcz 3,9 g
- węglowodany 204 g
RODZYNKI
To suszone owoce winogron. Ich głównymi producentami są Grecja, Turcja, amerykańska Kalifornia i Australia.
Rodzynki mają różną wielkość, kształt, barwę i smak – od bardzo słodkiego do kwaśnego.
Podobno największe znaczenie dla naszego zdrowia mają te ciemne, takie drobne, niepozorne. I tylko te pochodzące z Krety mają właściwości lecznicze. Odpowiednio przygotowane są wprost zbawienne dla obolałych nerek. Wystarczy sześciotygodniowa kuracja, by oczyścić nerki. Czubatą łyżkę rodzynek kreteńskich zalewamy 2 szklankami wody, krótko zagotowujemy i zostawiamy na noc pod przykryciem. Rano należy odwar lekko podgrzać, wypić na czczo, przed śniadaniem. Rodzynki zjeść wieczorem. I tak co drugi dzień.
Rodzynki ponadto – podobnie jak suszone morele i śliwki – zawierają dużo boru, pierwiastka niezwykle ważnego zwłaszcza dla kobiet po menopauzie, bowiem wpływa on na utrzymanie odpowiedniego poziomu estrogenów, które odpowiadają za wchłanianie wapnia i chronią przed chorobą wieńcową.
Rodzynki, tak jak wszystkie suszone owoce, ze względu na wysoką zawartość węglowodanów (prawie 70%), są, niestety, bardzo kaloryczne.