Składniki:

  • 2 andruty
  • 25 dag twarogu
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżki miodu
  • pół szklanki rodzynek
  • cukier waniliowy

Reklama

 

Sposób wykonania:

  • Wafle pokroić w kwadraty o boku około 7 cm.
  • Zmiksować dokładnie twaróg z bananami, dodać posiekane rodzynki, rozpuszczony miód i cukier waniliowy, wyrobić na jednolitą, gęstą masę.
  • Nakładać łyżką do lodów po gałce na waflowy kwadrat, przycisnąć z wierzchu drugim i zamrozić lub mocno schłodzić w lodówce.

 

Wartość odżywcza jednej porcji:

  • kcal 287
  • białko 14,1 g
  • tłuszcz 3,9 g
  • węglowodany 204 g

 

RODZYNKI

To suszone owoce winogron. Ich głównymi producentami są Grecja, Turcja, amerykańska Kalifornia i Australia.

Rodzynki mają różną wielkość, kształt, barwę i smak – od bardzo słodkiego do kwaśnego.

Podobno największe znaczenie dla naszego zdrowia mają te ciemne, takie drobne, niepozorne. I tylko te pochodzące z Krety mają właściwości lecznicze. Odpowiednio przygotowane są wprost zbawienne dla obolałych nerek. Wystarczy sześciotygodniowa kuracja, by oczyścić nerki. Czubatą łyżkę rodzynek kreteńskich zalewamy 2 szklankami wody, krótko zagotowujemy i zostawiamy na noc pod przykryciem. Rano należy odwar lekko podgrzać, wypić na czczo, przed śniadaniem. Rodzynki zjeść wieczorem. I tak co drugi dzień.

Rodzynki ponadto – podobnie jak suszone morele i śliwki – zawierają dużo boru, pierwiastka niezwykle ważnego zwłaszcza dla kobiet po menopauzie, bowiem wpływa on na utrzymanie odpowiedniego poziomu estrogenów, które odpowiadają za wchłanianie wapnia i chronią przed chorobą wieńcową.

Rodzynki, tak jak wszystkie suszone owoce, ze względu na wysoką zawartość węglowodanów (prawie 70%), są, niestety, bardzo kaloryczne.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW