Kieliszek – to naczynie na alkohol. Takie ma podstawowe przeznaczenie, chociaż daje się wykorzystywać również na przykład jako świecznik czy malutki wazonik. To już sprawa naszej fantazji. Pozostańmy jednak przy trunkach i kwestii, w jakim kieliszku podaje się poszczególne ich rodzaje. Nie jest to obojętne. Regulują to zasady savoir-vivre’u. A poza tym kształt kieliszka wpływa na smak i aromat napoju.
Reguły łatwo zapamiętać, gdyż największy kieliszek służy do wody, mniejszy – do czerwonego wina, jeszcze mniejszy do –białego. Dalej kolejno są: koniakówki, kieliszki do wódki i likierów. A oto bardziej szczegółowe zasady:
- do wody służy kieliszek pojemny, bez zawężanych brzegów;
- do czerwonych win przeznaczony jest kieliszek pojemny (150–250 ml) i pękaty;
- do win białych i wytrawnych – kieliszek mniejszy i węższy, o delikatnych ściankach, z długą, cienką nogą i smukłą czaszą, o pojemności 100–200 ml; najpopularniejsze są podobne do kwiatu tulipana;
- do wszelkiego typu win słodkich kieliszki powinny być mniejsze (100 ml, do porto i sherry – 75 ml) i na krótszej nóżce (smukłe lub pękate);
- do brandy i koniaków – kieliszek niski i pękaty;
- do wódek i likierów – kieliszki najniższe, małe i wąskie;
- do szampana i win musujących – najczęściej wysokie i wąskie, o kształcie lekko stożkowym, zwężone u góry.
Warto jeszcze wiedzieć, że:
Kieliszków nie napełnia się po brzegi. Białe wino nalewamy do połowy kieliszka, czerwone do 1/3 jego objętości, a szampana – do 2/3.
Dobrze mieć w domu komplet kieliszków. Wtedy podczas uroczystych obiadów czy kolacji elegancko wyglądają na stole. Zasada jest taka, że ustawia się je po prawej stronie naczynia w takiej kolejności, w jakiej będziemy po nie sięgać. Najbliżej ręki znajduje się kieliszek do tego trunku, który będzie podany jako pierwszy.