Składniki:
Masa owocowa
- 1 kg rabarbaru
- 1 szklanka cukru
Ciasto
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 5 jaj
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny (według uznania)
Reklama
Sposób przygotowania:
- Rabarbar umyć, pokroić w kostkę, zaspać cukrem i poczekać, aż puści sok, a następnie gotować do wyparowania wody.
- Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, potem mąkę i proszek do pieczenia oraz sok z cytryny (według uznania).
- Białka ubić i wymieszać z ciastem.
- Podzielić ciasto – na blachę wyłożyć około ¾ ciasta i podpiec w piekarniku.
- Na tak podpieczone ciasto wyłożyć przygotowany rabarbar, a na masę owocową położyć resztę ciasta.
- Piec w temperaturze 200°C przez około 50 minut.
- Gdy ciasto ostygnie, można je polukrować.