Składniki:

Ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 30 g drożdży
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • sól

Nadzienie

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 1 kg moreli
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok i skórka z 1 cytryny

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wlać rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • Dodać do ciasta roztopione i przestudzone masło, jajko, cukier i sól, a następnie wszystko dokładnie zagnieść.
  • Wyrabiać ciasto tak długo, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, potem przykryć miskę lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • Twaróg utrzeć z jajkami i mąką ziemniaczaną, dodać cukier oraz sok i startą na drobnej tarce skórkę z cytryny.
  • Morele umyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
  • Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim blachę z wysokimi brzegami, na wierzchu rozsmarować masę twarogową i ułożyć połówki moreli.
  • Piec w temperaturze 220°C, aż ciasto się zarumieni.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW