Składniki:
Ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 30 g drożdży
- 80 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- sól
Nadzienie
- 500 g twarogu półtłustego
- 1 kg moreli
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sok i skórka z 1 cytryny
Reklama
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wlać rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
- Dodać do ciasta roztopione i przestudzone masło, jajko, cukier i sól, a następnie wszystko dokładnie zagnieść.
- Wyrabiać ciasto tak długo, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, potem przykryć miskę lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Twaróg utrzeć z jajkami i mąką ziemniaczaną, dodać cukier oraz sok i startą na drobnej tarce skórkę z cytryny.
- Morele umyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
- Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim blachę z wysokimi brzegami, na wierzchu rozsmarować masę twarogową i ułożyć połówki moreli.
- Piec w temperaturze 220°C, aż ciasto się zarumieni.