Składniki:
- 1 kg marchwi
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1½ szklanki oleju
- garść rodzynków
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- margaryna (do wysmarowania formy)
- bułka tarta (do posypania formy)
- szczypta soli
Reklama
Sposób przygotowania:
- Marchew trzemy na tarce o bardzo drobnych oczkach.
- Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia.
- Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dosypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól, dolewamy olej i miksujemy około 5 minut.
- Do tak przygotowanej masy dodajemy tartą marchew, odsączone rodzynki i drobno posiekane orzechy; całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
- Blachę smarujemy margaryną, obsypujemy bułką tartą i przekładamy ciasto.
- Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do temperatury 180°C i pieczemy 40 minut.