Składniki:

  • 1 kg marchwi
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1½ szklanki oleju
  • garść rodzynków
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • margaryna (do wysmarowania formy)
  • bułka tarta (do posypania formy)
  • szczypta soli

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Marchew trzemy na tarce o bardzo drobnych oczkach.
  • Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia.
  • Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dosypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól, dolewamy olej i miksujemy około 5 minut.
  • Do tak przygotowanej masy dodajemy tartą marchew, odsączone rodzynki i drobno posiekane orzechy; całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
  • Blachę smarujemy margaryną, obsypujemy bułką tartą i przekładamy ciasto.
  • Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do temperatury 180°C i pieczemy 40 minut.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW