Składniki:
- 5 żółtek
- 1 całe jajko
- 15 dag masła
- 5 dag drożdży
- 1 szklanka mleka
- ½ kg mąki
- 2/3 szklanki cukru
- bakalie (według uznania)
- szczypta soli
Reklama
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru i pozostawić do wyrośnięcia.
- Mleko zagrzać z masłem i trochę wystudzić (żeby było letnie).
- Żółtka i 1 jajko utrzeć z cukrem.
- W misce wymieszać mąkę, roztarte drożdże i ubite żółtka; wyrabiać ciasto, aż będzie odchodziło od miski, a następnie pozostawić przykryte do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto urośnie, włożyć je do formy i ponownie pozostawić do wyrośnięcia.
- Piec przez około 40 minut w temperaturze 180°C.