Składniki:
- 2–3 opakowania herbatników
- ½ kostki masła
Krem:
- 4 żółtka
- 4 całe jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka soku z cytryny
- 3 łyżki masła
Reklama
Sposób przygotowania:
- Herbatniki drobno zgnieść, tak aby nie było grudek, dodać masło i ugnieść na jednolitą masę.
- Tak powstałą masą wylepić formę (lekko podnieść na brzegach).
- Piec przez 10 minut w temperaturze 180°C, a potem przestudzić.
- Przygotować krem: wymieszać w garnku cukier z jajkami i żółtkami (by cukier się trochę rozpuścił) – trzymać na gazie około 5 minut, uważając, by krem się nie zagotował.
- Dodać 3 łyżki masła i dalej mieszać.
- Krem wylać na podpieczony spód.
- I WERSJA: na wylany krem dać świeże owoce (jagody, borówki).
- II WERSJA: posypać cukrem i zapiekać, by góra zrobiła się brązowa.