Składniki:

  • 2–3 opakowania herbatników
  • ½ kostki masła

Krem:

  • 4 żółtka
  • 4 całe jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka soku z cytryny
  • 3 łyżki masła

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Herbatniki drobno zgnieść, tak aby nie było grudek, dodać masło i ugnieść na jednolitą masę.
  • Tak powstałą masą wylepić formę (lekko podnieść na brzegach).
  • Piec przez 10 minut w temperaturze 180°C, a potem przestudzić.
  • Przygotować krem: wymieszać w garnku cukier z jajkami i żółtkami (by cukier się trochę rozpuścił) – trzymać na gazie około 5 minut, uważając, by krem się nie zagotował.
  • Dodać 3 łyżki masła i dalej mieszać.
  • Krem wylać na podpieczony spód.
  • I WERSJA: na wylany krem dać świeże owoce (jagody, borówki).
  • II WERSJA: posypać cukrem i zapiekać, by góra zrobiła się brązowa.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW