Składniki:
- 1,5 kg dyni
- 3 zielone i 3 żółte pomidory (lub zamiast tego 2 ogórki)
- 3 gruszki
- 2 limonki lub cytryny
- 1 strąk zielonej papryczki chili (albo suszone ziarenka zielonego pieprzu)
- 1 łyżka ziarenek gorczycy
- 1 łyżeczka ziarenek białego pieprzu
- starty imbir
- • 250–300 g białego lub brązowego cukru
- • 300 ml octu winnego lub owocowego
- • sól
Reklama
Sposób przygotowania:
- Dynię obieramy i usuwamy pestki.
- Miąższ kroimy w kostkę.
- Pomidory krótko parzymy, studzimy, polewając zimną wodą, zdejmujemy skórkę.
- Kroimy w poprzek na pół, usuwamy środki z pestkami, a miąższ tniemy w kosteczkę.
- Limonkę lub cytrynę dokładnie myjemy, dzielimy na cząstki (razem ze skórką).
- Papryczkę chili kroimy w krążki.
- Przygotowane warzywa i owoce wkładamy do szerokiego garnka.
- Dodajemy sól, cukier, przyprawy i 125 ml octu.
- Wszystko gotujemy, nie przerywając mieszania.
- Po godzinie dodajemy pozostały ocet i całość gotujemy jeszcze 15 minut.
- Chutney przekładamy do dokładnie umytych i podgrzanych słoików (wypełniamy je po brzegi) i natychmiast szczelnie zamykamy.
- Słoiki ustawiamy do góry dnem, przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy tak na noc.