Składniki:

  • 1,5 kg dyni
  • 3 zielone i 3 żółte pomidory (lub zamiast tego 2 ogórki)
  • 3 gruszki
  • 2 limonki lub cytryny
  • 1 strąk zielonej papryczki chili (albo suszone ziarenka zielonego pieprzu)
  • 1 łyżka ziarenek gorczycy
  • 1 łyżeczka ziarenek białego pieprzu
  • starty imbir
  • • 250–300 g białego lub brązowego cukru
  • • 300 ml octu winnego lub owocowego
  • • sól

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Dynię obieramy i usuwamy pestki.
  • Miąższ kroimy w kostkę.
  • Pomidory krótko parzymy, studzimy, polewając zimną wodą, zdejmujemy skórkę.
  • Kroimy w poprzek na pół, usuwamy środki z pestkami, a miąższ tniemy w kosteczkę.
  • Limonkę lub cytrynę dokładnie myjemy, dzielimy na cząstki (razem ze skórką).
  • Papryczkę chili kroimy w krążki.
  • Przygotowane warzywa i owoce wkładamy do szerokiego garnka.
  • Dodajemy sól, cukier, przyprawy i 125 ml octu.
  • Wszystko gotujemy, nie przerywając mieszania.
  • Po godzinie dodajemy pozostały ocet i całość gotujemy jeszcze 15 minut.
  • Chutney przekładamy do dokładnie umytych i podgrzanych słoików (wypełniamy je po brzegi) i natychmiast szczelnie zamykamy.
  • Słoiki ustawiamy do góry dnem, przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy tak na noc.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW