Składniki:
- pęczek botwinki
- duży ogórek
- pęczek rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- szklanka kwaśnej śmietany
- 150 ml maślanki
- 500 ml bulionu jarzynowego
- sól, pieprz
- koperek do dekoracji
Reklama
Sposób przygotowania:
- Liście botwinki kroimy, a buraczki myjemy.
- Botwinkę i buraczki gotujemy w bulionie jarzynowym około 10 minut.
- Rzodkiewki i ogórka oczyszczamy oraz kroimy na grubsze plasterki.
- Siekamy drobno szczypiorek.
- Botwinkę odcedzamy, buraczki obieramy i kroimy na talarki.
- Do wywaru wlewamy śmietanę i maślankę, dodajemy poszatkowaną botwinkę, buraczki, rzodkiewki, ogórka i szczypiorek.
- Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Chłodnik wstawiamy na 2 godziny do lodówki, a tuz przed podaniem dekorujemy odrobiną koperku.