Składniki:

  • pęczek botwinki
  • duży ogórek
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 150 ml maślanki
  • 500 ml bulionu jarzynowego
  • sól, pieprz
  • koperek do dekoracji

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Liście botwinki kroimy, a buraczki myjemy.
  • Botwinkę i buraczki gotujemy w bulionie jarzynowym około 10 minut.
  • Rzodkiewki i ogórka oczyszczamy oraz kroimy na grubsze plasterki.
  • Siekamy drobno szczypiorek.
  • Botwinkę odcedzamy, buraczki obieramy i kroimy na talarki.
  • Do wywaru wlewamy śmietanę i maślankę, dodajemy poszatkowaną botwinkę, buraczki, rzodkiewki, ogórka i szczypiorek.
  • Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Chłodnik wstawiamy na 2 godziny do lodówki, a tuz przed podaniem dekorujemy odrobiną koperku.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW