Składniki:

  • 4 chlebki pita
  • 1 szklanka soczewicy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • pół główki sałaty lodowej
  • sok z 1 cytryny
  • 1 papryczka chili
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 duże pomidory
  • liść laurowy
  • sól, pieprz

Reklama

 

Sposób wykonania:

  • Namoczoną we wrzątku soczewicę ugotować w osolonej wodzie z liściem laurowym i papryczką chili.
  • Z jogurtu, soku cytrynowego i zmiażdżonego ząbka czosnku zrobić sos; przyprawić solą i pieprzem.
  • Piersi upiec na ruszcie.
  • Mięso, pomidory i sałatę drobno posiekać.
  • Z chlebków pita odciąć górne końce, do powstałych kieszonek nakładać przestudzoną soczewicę, sałatę, mięso i pomidory, na każdą warstwę polać łyżką sosu.

 

PITA

Nie ma zgodności co do liczby liter „t” w nazwie tego greckiego przysmaku. Pita czy pitta – to chlebek, który otwiera się jak koperta. Amerykanie mówią na to salat pocket – sałatkowa kieszeń chlebowa. Wystarczy – podgrzany w tosterze, mikrofalówce, w piekarniku czy na grillu – wypełnić warzywną sałatką, żółtym serem, wędliną, kawałkami mięsa, jajecznicą albo na przykład prażonymi jabłkami czy pokrojonymi w mniejsze części bananem – i gotowe! Pitę przechowuje się w temperaturze pokojowej, a po otwarciu opakowania – w folii w lodówce.

Wartość odżywcza jednej porcji:

  • 544,5 kcal
  • Białko: 45,2 g
  • Tłuszcz: 5,8 g
  • Węglowodany: 87,6 g

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW