Składniki:
- 4 chlebki pita
- 1 szklanka soczewicy
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- pół główki sałaty lodowej
- sok z 1 cytryny
- 1 papryczka chili
- 2 piersi z kurczaka
- 2 duże pomidory
- liść laurowy
- sól, pieprz
Reklama
Sposób wykonania:
- Namoczoną we wrzątku soczewicę ugotować w osolonej wodzie z liściem laurowym i papryczką chili.
- Z jogurtu, soku cytrynowego i zmiażdżonego ząbka czosnku zrobić sos; przyprawić solą i pieprzem.
- Piersi upiec na ruszcie.
- Mięso, pomidory i sałatę drobno posiekać.
- Z chlebków pita odciąć górne końce, do powstałych kieszonek nakładać przestudzoną soczewicę, sałatę, mięso i pomidory, na każdą warstwę polać łyżką sosu.
PITA
Nie ma zgodności co do liczby liter „t” w nazwie tego greckiego przysmaku. Pita czy pitta – to chlebek, który otwiera się jak koperta. Amerykanie mówią na to salat pocket – sałatkowa kieszeń chlebowa. Wystarczy – podgrzany w tosterze, mikrofalówce, w piekarniku czy na grillu – wypełnić warzywną sałatką, żółtym serem, wędliną, kawałkami mięsa, jajecznicą albo na przykład prażonymi jabłkami czy pokrojonymi w mniejsze części bananem – i gotowe! Pitę przechowuje się w temperaturze pokojowej, a po otwarciu opakowania – w folii w lodówce.
Wartość odżywcza jednej porcji:
- 544,5 kcal
- Białko: 45,2 g
- Tłuszcz: 5,8 g
- Węglowodany: 87,6 g