Składniki:
- 30 g drożdży
- 3 szklanki białej mąki
- 1 szklanka razowej mąki pszennej
- 1 szklanka razowej mąki żytniej
- 2 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- olej
- sól
Reklama
Sposób przygotowania:
- W dużej misce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie, dodać mąkę żytnią i pszenną oraz 1 szklankę mąki białej i wszystko dokładnie wymieszać, a następnie odstawić w ciepłe miejsce.
- Po 30 minutach dodać do ciasta pozostałą mąkę i 1 łyżkę soli, potem mieszać przez 5 minut i tak przygotowaną masę przełożyć do foremki wysmarowanej olejem.
- Wygładzić ciasto po wierzchu i posypać je ziarnami słonecznika.
- Wstawić foremkę do piekarnika rozgrzanego do najwyższej temperatury – ale przez pół godziny zostawić drzwiczki półprzymknięte (chleb będzie jeszcze rósł).
- Po 30 minutach zamknąć drzwiczki i piec chleb w temperaturze 200°C przez 30–45 minut.
- Chleb jest gotowy, gdy ma złotobrązowy kolor.