Składniki:
- 2 duże marchewki
- 1 por
- ½ selera
- 1 zielony ogórek
- 3 średnie cebule
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 1 łyżka miodu
- kawałek świeżego imbiru (lub ¼ łyżeczki imbiru w proszku)
Reklama
Sposób przygotowania:
- Warzywa dokładnie umyć, obrać i pokroić na cienkie paseczki wielkości zapałki.
- Z ogórka usunąć pestki.
- Cebule umyć i pokroić wzdłuż na cienkie paseczki.
- Imbir obrać i drobno posiekać.
- Z pomarańczy i cytryny wycisnąć sok.
- Przygotować sos: posiekany imbir rozetrzeć z łyżką miodu, dodać wyciśnięty sok, wymieszać i tak przygotowanym sosem zalać warzywa.
- Odstawić na godzinę – od czasu do czasu przemieszać.
- Przed podaniem wyłożyć na półmisek.