Składniki:
- 500g mięsa wołowego mielonego
- 1 duża czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 5 pomidorów
- 1 łyżeczka sproszkowanego chili (albo słodka papryka – jak kto lubi)
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Paprykę, cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę.
- Na odrobinie rozgrzanej oliwy smażymy cebulę z czosnkiem, aż się zarumienią, po czym dodajemy paprykę i podsmażamy około 2 minut.
- Dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu, aż nabierze ono szarawego koloru.
- Dodajemy sparzone pomidory bez skórki oraz fasolę, doprawiamy solą, odrobiną pieprzu i papryczką chili, a następnie mieszamy i dusimy pod przykryciem około 20 minut.
- Na koniec dodajemy mały koncentrat pomidorowy.
- Idealnie smakuje ze świeżym pieczywem.