Składniki:

  • 500g mięsa wołowego mielonego
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 5 pomidorów
  • 1 łyżeczka sproszkowanego chili (albo słodka papryka – jak kto lubi)
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Paprykę, cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę.
  • Na odrobinie rozgrzanej oliwy smażymy cebulę z czosnkiem, aż się zarumienią, po czym dodajemy paprykę i podsmażamy około 2 minut.
  • Dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu, aż nabierze ono szarawego koloru.
  • Dodajemy sparzone pomidory bez skórki oraz fasolę, doprawiamy solą, odrobiną pieprzu i papryczką chili, a następnie mieszamy i dusimy pod przykryciem około 20 minut.
  • Na koniec dodajemy mały koncentrat pomidorowy.
  • Idealnie smakuje ze świeżym pieczywem.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW