Nieracjonalne żywienie to błędy, których możemy uniknąć i stać się przez to zdrowsi, a pewnie też zgrabniejsi i młodsi. Kto by nie chciał wyglądać o dziesięć kilogramów młodziej lub czuć się tak, jak za młodych lat. Jak tego dokonać? Błędy dietetyczne mogą być jakościowe, jak i ilościowe. Mówiąc inaczej – często jemy zbyt dużo i źle dobrane posiłki.
Doświadczenie uczy, że to co najprostsze i zgodne z naturą jest najlepsze. To, co powinniśmy jeść można określić jako:
- naturalne
- świeże
- urozmaicone
- nieprzetworzone
Dzięki odpowiedniemu odżywianiu możemy wpływać na zdrowie, dostarczając organizmowi pokarmy bogate w tak zwane antyoksydanty, czyli substancje naturalne broniące przed wolnymi rodnikami tlenu uznawanymi za przyczynę wielu chorób, a także samego procesu starzenia się organizmu.
Poza jakością istotna jest ilość pożywienia. I tu pojawiają się nasze kolejne błędy, gdyż najczęściej mamy tendencję do przejadania się i w związku z tym do gromadzenia niepotrzebnych kilogramów.
Otyłość jest czynnikiem sprzyjającym ujawnieniu się i nasileniu wielu chorób. Należy tu choćby wymienić choroby narządu ruchu, układu krążenia, a także nowotwory sutka, macicy, pęcherzyka żółciowego i udary mózgu. Utrzymanie odpowiedniej wagi ciała jest bardzo ważnym elementem profilaktyki zdrowotnej, a nie tylko kwestią mody czy estetyki.