Składniki (na 4 porcje):
- 1 kg wołowiny bez kości
- 5 dużych cebul
- ¼ szklanki oliwy
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- 1 szklanka wydrylowanych czereśni
- 1 szklanka jogurtu
- 1,5 szklanki wody
- sól
Reklama
Sposób przygotowania:
- Mięso pokroić w plastry, lekko rozbić, posolić.
- Cebule obrać, pokroić w krążki i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Na cebuli ułożyć mięso i podsmażać około 5 minut na wolnym ogniu.
- Wymieszać przecier z wodą, wlać do mięsa i dusić około godziny.
- Dołożyć czereśnie, wymieszać i dusić jeszcze 5 minut. Zaprawić jogurtem.
Czereśnie
Pochodzą z Grecji. Uprawiano je już w starożytności. W wielu językach zachodnioeuropejskich wiśnie i czereśnie określa się tym samym słowem, do którego dodaje się przymiotnik kwaśna albo słodka, w zależności od tego, o jaki owoc chodzi. Zawarty w czereśniach potas stabilizuje pracę serca. A przyrządzona z czereśniowych ogonków herbatka to zalecany przez ludową medycynę doskonały środek odchudzający.