Składniki (na 4 porcje):

  • 1 kg wołowiny bez kości
  • 5 dużych cebul
  • ¼ szklanki oliwy
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka wydrylowanych czereśni
  • 1 szklanka jogurtu
  • 1,5 szklanki wody
  • sól

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Mięso pokroić w plastry, lekko rozbić, posolić.
  • Cebule obrać, pokroić w krążki i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Na cebuli ułożyć mięso i podsmażać około 5 minut na wolnym ogniu.
  • Wymieszać przecier z wodą, wlać do mięsa i dusić około godziny.
  • Dołożyć czereśnie, wymieszać i dusić jeszcze 5 minut. Zaprawić jogurtem.

 

Czereśnie

Pochodzą z Grecji. Uprawiano je już w starożytności. W wielu językach zachodnioeuropejskich wiśnie i czereśnie określa się tym samym słowem, do którego dodaje się przymiotnik kwaśna albo słodka, w zależności od tego, o jaki owoc chodzi. Zawarty w czereśniach potas stabilizuje pracę serca. A przyrządzona z czereśniowych ogonków herbatka to zalecany przez ludową medycynę doskonały środek odchudzający.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW