Składniki:

  • 1,5 kg łopatki
  • 1,5 kg karkówki
  • 3 ząbki czosnku
  • 8–10 ziaren pieprzu
  • 4–5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki soli lub 1 łyżka peklosoli
  • 1 łyżka majeranku
  • jelito cienkie

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Mięso umyć.
  • Chudą wieprzowinę pokroić w drobną kostkę, a tłustą przepuścić przez maszynkę.
  • Czosnek rozetrzeć z łyżką soli.
  • Pieprz i ziele angielskie rozgnieść.
  • Mięsa połączyć, wlać 1,5 szklanki bardzo zimnej wody i wyrabiać tak długo, aż mięso wchłonie wodę.
  • Sól z czosnkiem, majeranek, pieprz i ziele angielskie dodać do mięsa i ponownie wyrobić. Odstawić na 8 godzin do lodówki.
  • Masę jeszcze raz starannie wyrobić.
  • Jelita umyć, naciągnąć na specjalną wkładkę w maszynce do mięsa.
  • Masę napychać do jelit za pomocą maszynki.
  • Końce związać grubą nicią.
  • Kiełbasę odstawić do lodówki na 24 godziny.
  • Kiełbasę włożyć do prawie wrzącej wody na 20 minut.
  • Białą kiełbasę można też zwinąć w spirale na blaszce, włożyć do piekarnika i ustawić temperaturę 45 stopni.
  • Po 8 godzinach wychodzi cudo – kiełbasa pieczona.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW