Składniki:
- 1,5 kg łopatki
- 1,5 kg karkówki
- 3 ząbki czosnku
- 8–10 ziaren pieprzu
- 4–5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki soli lub 1 łyżka peklosoli
- 1 łyżka majeranku
- jelito cienkie
Reklama
Sposób przygotowania:
- Mięso umyć.
- Chudą wieprzowinę pokroić w drobną kostkę, a tłustą przepuścić przez maszynkę.
- Czosnek rozetrzeć z łyżką soli.
- Pieprz i ziele angielskie rozgnieść.
- Mięsa połączyć, wlać 1,5 szklanki bardzo zimnej wody i wyrabiać tak długo, aż mięso wchłonie wodę.
- Sól z czosnkiem, majeranek, pieprz i ziele angielskie dodać do mięsa i ponownie wyrobić. Odstawić na 8 godzin do lodówki.
- Masę jeszcze raz starannie wyrobić.
- Jelita umyć, naciągnąć na specjalną wkładkę w maszynce do mięsa.
- Masę napychać do jelit za pomocą maszynki.
- Końce związać grubą nicią.
- Kiełbasę odstawić do lodówki na 24 godziny.
- Kiełbasę włożyć do prawie wrzącej wody na 20 minut.
- Białą kiełbasę można też zwinąć w spirale na blaszce, włożyć do piekarnika i ustawić temperaturę 45 stopni.
- Po 8 godzinach wychodzi cudo – kiełbasa pieczona.