Składniki:
- 1 kg buraków
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- ½ selera
- 3 ząbki czosnku
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 1 łyżeczka majeranku
- garść suszonych grzybów
- 2 l wody
- sól i pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Barszcz przygotowujemy dzień przed Wigilią.
- Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na dwie godziny, a następnie gotujemy je w tej samej wodzie, w której się moczyły; gotowy wywar odstawiamy na bok.
- Buraki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w cienkie paski i przekładamy do garnka.
- Do buraków dodajemy przekrojoną na pół marchewkę, pietruszkę, pokrojoną na ćwiartki cebulę, seler oraz czosnek; całość zalewamy wodą z łyżeczką soli i gotujemy na małym ogniu przez 30 min.
- Do ugotowanego barszczu dodajemy sok z cytryny oraz doprawiamy do smaku pieprzem, a potem studzimy i wstawiamy do lodówki.
- Następnego dnia barszcz odcedzamy z jarzyn, podgrzewamy i dodajemy do niego wywar z grzybów.
- Najlepiej smakuje z uszkami lub pasztecikami.