Składniki:
- 4–5 małych buraków
- 6 szklanek wywaru z jarzyn
- 2–3 suszone grzyby
- 2 łyżki soku cytrynowego lub octu
- 1–2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Grzyby dokładnie umyć, ugotować w dwóch szklankach wody, odcedzić, ostudzić wywar.
- Buraki wyszorować (nie obcinać korzonków!) i gotować przez 30–45 minut.
- Pod bieżącą wodą obrać buraki ze skórki, a następnie pokroić je w cienkie paski.
- Wywar z jarzyn i grzybów wlać do garnka, dodać buraczki, sok z cytryny (lub ocet) oraz doprawić cukrem, solą i pieprzem do smaku.
- Gotować 10–15 minut na małym ogniu.
- Można podawać z połówkami jaj ugotowanych na twardo lub z ugotowanymi ziemniakami.