Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 dag świeżego szpinaku
  • 3 łyżki sosu winegret
  • 2 kromki razowego chleba
  • pół pęczka szczypiorku
  • oliwa z oliwek
  • sól

Reklama

 

Sposób wykonania:

  • Bakłażany pokroić w centymetrowe plastry, posolić i zostawić, żeby puściły sok.
  • Posmarować oliwą i rozgniecionym czosnkiem.
  • Piec z rozgrzanym piekarniku około 15 minut.
  • Odstawić do wystygnięcia.
  • Liście szpinaku blanszować, ułożyć na półmisku razem z bakłażanami.
  • Polać sosem winegret, posypać szczypiorkiem pokrojonym w kilkucentymetrowe kawałki i grzankami z razowego chleba.

 

BAKŁAŻAN

Zwany jest również oberżyną lub gruszką miłosną. Bakłażany doskonale smakują panierowane i smażone oraz duszone z dodatkiem cebuli. Z ugotowanych owoców sporządza się pasty. Można je także zapiekać, nadziewając mięsem i serem. Bakłażany obniżają poziom cholesterolu we krwi i regulują przemianę materii. Sok z suszonych lub gotowanych bakłażanów zapobiega miażdżycy tętnic i zawałowi serca. Jest pomocny w leczeniu chorób wątroby i w podagrze.

Wartość odżywcza jednej porcji:

  • 172,8 kcal
  • Białko: 7,4 g
  • Tłuszcz: 7,2 g
  • Węglowodany: 29,4 g

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW