Składniki:
- 2 duże bakłażany
- 3 ząbki czosnku
- 50 dag świeżego szpinaku
- 3 łyżki sosu winegret
- 2 kromki razowego chleba
- pół pęczka szczypiorku
- oliwa z oliwek
- sól
Reklama
Sposób wykonania:
- Bakłażany pokroić w centymetrowe plastry, posolić i zostawić, żeby puściły sok.
- Posmarować oliwą i rozgniecionym czosnkiem.
- Piec z rozgrzanym piekarniku około 15 minut.
- Odstawić do wystygnięcia.
- Liście szpinaku blanszować, ułożyć na półmisku razem z bakłażanami.
- Polać sosem winegret, posypać szczypiorkiem pokrojonym w kilkucentymetrowe kawałki i grzankami z razowego chleba.
BAKŁAŻAN
Zwany jest również oberżyną lub gruszką miłosną. Bakłażany doskonale smakują panierowane i smażone oraz duszone z dodatkiem cebuli. Z ugotowanych owoców sporządza się pasty. Można je także zapiekać, nadziewając mięsem i serem. Bakłażany obniżają poziom cholesterolu we krwi i regulują przemianę materii. Sok z suszonych lub gotowanych bakłażanów zapobiega miażdżycy tętnic i zawałowi serca. Jest pomocny w leczeniu chorób wątroby i w podagrze.
Wartość odżywcza jednej porcji:
- 172,8 kcal
- Białko: 7,4 g
- Tłuszcz: 7,2 g
- Węglowodany: 29,4 g