Składniki:
- 50 dag soi
- 3 cebule
- 10 dag mąki pszennej razowej
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki oliwy
- ½ szklanki zielonych oliwek bez pestek
- tymianek
- sól i pieprz
- bułka tarta do formy
Reklama
Sposób przygotowania:
- Namoczyć soję we wrzątku, po 2 godzinach odcedzić, zalać zimną wodą, ugotować i zemleć w maszynce.
- Wszystkie cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie i dodać do soi.
- Do masy dodawać stopniowo obie mąki, ciągle mieszając – jeśli masa jest zbyt gęsta, rozrzedzać przegotowaną wodą do konsystencji ciasta.
- Dodać oliwki, sól i przyprawy.
- Włożyć masę do formy posmarowanej oliwą i wysypanej bułką tartą.
- Po upieczeniu można kroić i podawać jak chleb.