Składniki:

  • 50 dag soi
  • 3 cebule
  • 10 dag mąki pszennej razowej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oliwy
  • ½ szklanki zielonych oliwek bez pestek
  • tymianek
  • sól i pieprz
  • bułka tarta do formy

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Namoczyć soję we wrzątku, po 2 godzinach odcedzić, zalać zimną wodą, ugotować i zemleć w maszynce.
  • Wszystkie cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie i dodać do soi.
  • Do masy dodawać stopniowo obie mąki, ciągle mieszając – jeśli masa jest zbyt gęsta, rozrzedzać przegotowaną wodą do konsystencji ciasta.
  • Dodać oliwki, sól i przyprawy.
  • Włożyć masę do formy posmarowanej oliwą i wysypanej bułką tartą.
  • Po upieczeniu można kroić i podawać jak chleb.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW