Składniki:
- 2 kg jabłek
- 4 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- ½ pojemniczka śmietany
- 3 żółtka
- 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Reklama
Sposób przygotowania:
- Mąkę, cukier, masło (o temperaturze pokojowej), proszek do pieczenia, żółtka i cukier waniliowy wsypać do miski i razem zagnieść.
- Do ciasta w miarę ugniatania dodawać śmietanę (tyle, ile trzeba, by ciasto się skleiło).
- Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki na przynajmniej 14 godzin (można nawet na 24 godziny).
- Jabłka umyć, obrać i ugotować na mus (można dodać trochę cukru do smaku).
- Podzielić ciasto – jedną trzecią odłożyć, a dwie trzecie rozwałkować, ułożyć na blasze, tworząc brzeg o wysokości 1 centymetra.
- Na ciasto wyłożyć jabłka, posypać cynamonem i przykryć rozwałkowaną pozostałą jedną trzecią ciasta.
- Piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200°C.