To stan chorobowy, który charakteryzuje się spadkiem poziomu hemoglobiny (czerwonego barwnika krwi) i erytrocytów (krwinek czerwonych) oraz symptomami im towarzyszącymi. Wyróżnia się trzy główne grupy niedokrwistości:

  • pokrwotoczną (wywołaną ubytkiem krwi)

  • będącą wynikiem upośledzonego wytwarzania erytrocytów 

  • hemolityczną, związaną ze skróconym czasem życia erytrocytów, na przykład w przypadku ich niszczenia przez organiz

  • polekową i toksyczną, będącą następstwem stosowania leków i substancji, które niszczą czerwone krwinki lub uszkadzają szpik kostny

 

Anemię można zdiagnozować tylko na podstawie badań krwi. Rozpoznaje się ją, kiedy:

  • stężenie hemoglobiny spada poniżej 13,5 g/dl (gram na decylitr) u mężczyzn i poniżej 12,0 g/dl u kobiet

  • liczba erytrocytów jest mniejsza niż 4,3 mln/mm3 dla mężczyzn i 3,9 mln/mm3 dla kobiet 

  • hematokryt, czyli stosunek objętości krwinek czerwonych do objętości pełnej krwi, wynosi poniżej 37% u kobiet i mniej niż 42% u mężczyzn

 

Najczęstsze objawu niedokrwistości to:

  • senność, apatia

  • kłopoty z koncentracją 

  • depresja

  • omdlenia

  • bladość skóry i spojówek

  • uczucie ciągłego zimna

  • stan podgorączkowy

  • płytki oddech i zadyszka

  • ból pojawiający się często w okolicy serca

  • nieustanne uczucie zimna

  • łamliwość włosów i paznokci

  • zajady

  • wysuszenie skóry

 

Leczenie

Najpierw lekarz ustali przyczynę schorzenia oraz rodzaj niedokrwistości, na jaki cierpi pacjent. Od tego zależy dalsza kuracja. Może ona polegać na zmianie diety (niedokrwistość spowodowana niedoborem żelaza w jadłospisie), suplementacji składników odżywczych i witamin lub na leczeniu farmakologicznym. Czasami anemia sygnalizuje obecność innej choroby.

 

Dieta

Jeśli niedokrwistość wynika z niedoboru żelaza w organizmie, należy zmienić jadłospis. Najlepiej wchłania się żelazo znajdujące się w produktach pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, wątroby, chude gatunki wędlin), które dobrze jest spożywać razem z bogatymi w witaminę C (papryka czerwona, natka pietruszki, brokuły, pomidory, truskawki, czarne porzeczki i cytrusy), w jej bowiem obecności żelazo się lepiej wchłania. Uwaga! Nadmierne picie kawy i herbaty hamuje wchłanianie tego składnika.