Amerykańskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) opublikowało właśnie raport, z którego wynika, że aż dziewięciu na dziesięciu mieszkańców Stanów Zjednoczonych konsumuje zbyt dużo soli. Jej nadużywanie może prowadzić między innymi do nadciśnienia tętniczego, a to z kolei – do zawałów serca i udarów.

 

 

Aż 44 procent spożywanego przez amerykańskich obywateli chlorku sodu pochodzi z 10 produktów. Jednym z największych winowajców okazało się pieczywo – jedzone sporadycznie nie dostarcza aż tak dużych dawek soli, jednak spożywanie go kilka razy w ciągu dnia znacznie zwiększa jej dzienną porcję w jadłospisie. Według CDC, jedna kromka chleba może zawierać aż 230 miligramów soli! Głównym „dostarczycielem” tej przyprawy są uwielbiane przez Amerykanów bułki i chleb.

Spore dawki soli zawierały także wędliny parzone, pizze, drób świeży i przetworzony, zupy, hamburgery sprzedawane w sieciach fast food, a także kanapki i ser. Na samym końcu „czarnej listy” znalazło się spaghetti i inne makaronowe przysmaki, pieczeń rzymska, chipsy ziemniaczane i precle.

 

Reklama

 

Dwie trzecie soli pochłanianej w nadmiarze przez Amerykanów pochodzi z produktów przetworzonych, ponad 24 procent z dań serwowanych w restauracjach, a reszta – z produktów dostępnych na przykład w automatach oraz z dań przygotowywanych w domu. Zawartość soli w przeliczeniu na jedną kalorię była wyższa w potrawach restauracyjnych niż żywności przetworzonej dostępnej w sklepach, stwierdziło CDC. Raport organizacji został przygotowany na podstawie ankiety przeprowadzonej wśród 7200 osób w latach 2007 i 2008, w tym 3000 dzieci.

 

Źródło: news-medical.net