Składniki:

  • ½ kg ugotowanych buraków
  • 1 szklanka fasoli „Jaś”
  • 1 cebulka dymka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego kopru
  • 1 łyżka majeranku
  • szczypta kminku
  • 2 goździki
  • 6 łyżek oliwy
  • sól, pieprz

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Fasolę moczyć przez parę godzin, ugotować i odcedzić.
  • Buraki pokroić w plasterki.
  • Dymkę posiekać.
  • Przygotować sos: musztardę rozetrzeć z sokiem cytrynowym, zmiażdżonym czosnkiem, zmielonymi przyprawami i ziołami, dodając oliwę.
  • Fasolę, buraki i cebulę wymieszać i polać sosem.

 

Wartość odżywcza 1 porcji

  • kcal 210
  • białko 3,2 g
  • tłuszcze 19 g
  • węglowodany 11 g

 

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW