Składniki:
- ½ kg ugotowanych buraków
- 1 szklanka fasoli „Jaś”
- 1 cebulka dymka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego kopru
- 1 łyżka majeranku
- szczypta kminku
- 2 goździki
- 6 łyżek oliwy
- sól, pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Fasolę moczyć przez parę godzin, ugotować i odcedzić.
- Buraki pokroić w plasterki.
- Dymkę posiekać.
- Przygotować sos: musztardę rozetrzeć z sokiem cytrynowym, zmiażdżonym czosnkiem, zmielonymi przyprawami i ziołami, dodając oliwę.
- Fasolę, buraki i cebulę wymieszać i polać sosem.
Wartość odżywcza 1 porcji
- kcal 210
- białko 3,2 g
- tłuszcze 19 g
- węglowodany 11 g