Hoduje się łatwo. Rozmnaża przez ukorzenienie odnóżek i pędów bocznych, które przed umieszczeniem w kompostowej ziemi zmieszanej z gliną i piaskiem powinny dwa dni „obsychać”. Lepiej znosi niedobór niż nadmiar wilgoci. Nie cierpi przymrozków. Pogardliwie nazywany „kaktusem”. Aloes – roślina znana od starożytności i już wtedy uważana za specyfik przywracający siłę, zdrowie i witalność. Wywodzi się z Afryki, skąd przeniósł się do Indii, na Antyle, dzięki Arabom trafił do Europy, a stąd do Ameryki. W efekcie tych wędrówek powstawały nowe odmiany i można się ich doliczyć już około 300.
Początkowo stosowany w lecznictwie ludowym, doczekał się naukowego potwierdzenia swych nieprzeciętnych zalet. Ma właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze, regenerujące błony śluzowe i skórę, a sok i miazga z jego liści zawierają cenne substancje o charakterze biostymulatorów. Dziś jest powszechnie używany w farmacji i kosmetyce. Jakie pożytki płyną z „udomowienia” aloesu?
Otóż przede wszystkim pomyślmy o nim przy oparzeniach i skaleczeniach: wystarczy oberwać jeden liść, starannie go umyć, osuszyć, usunąć „kolce”, rozciąć wzdłuż i – po przyłożeniu miąższem do rany – umocować opatrunek bandażem na 10–12 godzin. Przy braku apetytu, niedomaganiach przewodu pokarmowego, dolegliwościach alergicznych, a także w chorobach płuc (ostatnio tak straszą nas gruźlicą) pomoże Państwu WINO ALOESOWE.
Uzyskamy je z 40–50 dużych liści co najmniej trzyletniej rośliny, którą wcześniej zmusimy do wytworzenia większej ilości biologicznych substancji. Miesiąc przed przystąpieniem do przygotowania wina zwiększamy podlewanie, by w ostatnim tygodniu całkowicie go zaprzestać. Liście myjemy, osuszamy i umieszczamy w lodówce (w temperaturze 4–8 stopni) na 7 do 10 dni. Po tym ochładzaniu usuwamy z nich kolce, a następnie mielimy (lub miksujemy). Do otrzymanej miazgi dodajemy pół litra czerwonego wina gronowego oraz pół kilograma miodu, wszystkie składniki starannie mieszamy i w zamkniętym naczyniu odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce. Po 5 dniach przecedzamy wino, rozlewając do ciemnych butelek i przechowujemy w lodówce. Dawkowanie: w ciągu pierwszych siedmiu dni – 3 razy dziennie po łyżeczce od herbaty; następnie przez 21–28 dni – 3 razy po łyżce stołowej; kończymy kurację powracając do 3 łyżeczek od herbaty dziennie (do wyczerpania się specyfiku). Po dwóch tygodniach można całą kurację powtórzyć.
Polecany produkt
A-Z Aloe Vera to certyfikowany sok z aloesu. REKLAMA